De Costa de la Luz (Andalusië) is een bijzonder, ongerept en nog onontdekt gebied in Zuid-Spanje. Hier aan de kust van het Licht bevindt zich Conil de la Frontera.

Het charmante witte stadje Conil gelegen aan de Atlantische kust van Andalusië ligt ongeveer 40 km zuidelijk van de stad Cádiz. Het is een typisch Andalusisch vissersdorp, met smalle straatjes en gezellige tapasbarretjes. Zonder hoogbouw en massa-toerisme.

De schitterende zandstranden die zich kilometers lang uitstrekken worden afgewisseld met groene pijnboombossen. Ten noorden van Conil gaat het strand over in een steile rotskust met mooie beschutte baaitjes.

Aan de boulevard worden typisch Spaanse woonhuizen afgewisseld met restaurants en terrasjes. Het dorp heeft winkels voor verse groenten, fruit en vis en op vrijdag is er de wekelijkse markt.

Conil is geen ‘typisch spaanse’ vakantiebestemming. Je vindt er geen rijen souvenirwinkeltjes en de prijzen worden niet verhoogd voor de toeristen.

Ze komen terug voor de vriendelijke en ontspannen sfeer, watersporten en bovenal voor de uitstekende gastronomie want er wordt gegeten wat er die dag van het land is gehaald of uit de zee is gevist.

 

 

Sevilla

Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië, en van de provincie Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. In 2013 had de stad 700.169 inwoners, en in de agglomeratie Sevilla wonen 1.519.639 mensen.

Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad en heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco.

Sevilla staat bekend om haar gevarieerde keuken, de grote hoeveelheid restaurants, barretjes en kroegjes en ook om het feit dat ze twee keer per dag een warme maaltijd nuttigen. De Sevillianen nemen echt de tijd voor het eten en houden van een apertitief en/of tapa vooraf. Slenter door de gezellige Bario Santa Cruz en proef de sfeer van het andalusische leven.

Cádiz

De fascinerende havenstad Cádiz is de oudste bewoonde stad van West-Europa. De stad is in 1100 v.Chr. door de Feniciërs gesticht en kent een veelbewogen geschiedenis.

Oude binnenstad omgeven door water:
Cádiz is beroemd om zijn mooie ligging. De stad ligt op een klein schiereiland dat zich uitstrekt in de baai van Cádiz en door een brug met het vasteland is verbonden. De sfeervolle oude binnenstad op het puntje van het schiereiland is bijna volledig omgeven door water. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen prachtige historische gebouwen in een doolhof van smalle straatjes die steeds uitkomen op gezellige plazas. Echt verdwalen is onmogelijk, want de mooie zeepromenade met zijn fraaie tuinen en parken is nooit ver weg.

Cádiz, de stad die glimlacht:
De grootste attractie van Cádiz is misschien wel de inmiddels legendarische opgewektheid van de Gaditanos, de inwoners van de stad. Gaditanos zijn vrolijk en tevreden, simpelweg omdat elke dag een nieuwe dag is, en genieten ten volle van het leven. Cádiz is la ciudad que sonríe, de stad die glimlacht, en dat ervaar je overal in de oude binnenstad. Bijvoorbeeld op Plaza de Mina, waar mensen elkaar begroeten met kussen en omhelzingen en spontaan flamenco beginnen te zingen. Of op de boulevard Duque de Nájera, waar jong en oud ’s avonds geniet van de koele zeebries en de mooie zonsondergang.

Jerez de la Frontera

Jerez is bekend als de sherrystad (“Vino fino” of “Vino de Jerez”). Als men door de straten wandelt dringt de geur van Sherry door de witgekalkte muren van de bodega’s heen.

Op de muren staan de namen van de grote landeigenaren, zoals Pedro Domecq die grote delen van Andalusië rond Jerez bezitten en de grond verbouwen of gebruiken om (vecht-)stieren en paarden te fokken.

In Jerez is de Paardenrijschool “Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre”, oftewel de “Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst” gevestigd.
Deze school geniet een goede reputatie. In de school worden paarden en berijders getraind en vinden tevens shows plaats.

Daarnaast kent Jerez nog de “Yeguada de la Cartuja”, die soortgelijke activiteiten uitvoert. Eens per jaar in het voorjaar wordt er de “Feria del Caballo” gehouden, een grote paarden-/veemarkt annex kermis, die drie dagen duurt en waar prijsvee van over de hele wereld te bezichtigen en te koop is.

Jerez wordt wel de hoofdstad van de Flamenco genoemd. Hoewel heel Andalusië grote Flamenco-artiesten heeft voortgebracht, bevindt zich hier de officiële academie van de Flamenco, het “Centro de Baile Jerez”.